Digitální územní plány, které vám usnadní vyhledávání lokalit k investici

Digitální územní plány umožňující vyhledávání míst k výstavbě snadno a rychle? Doposud takřka nemožné, vzhledem k tomu, že v České republice každá obec zveřejňuje územní plán na svém webu a neexistuje k němu jednotná metodika. Porovnávání parcel napříč obcemi se tak stalo zdlouhavou disciplínou. Až doteď.

Nyní můžete vyhledat v digitalizovaném návrhu a rezervě územního plánu napříč celou republikou přesně tu parcelu, která odpovídá vašim konkrétním požadavkům pro byznysový záměr, a to na platformě CleverMaps. A co víc, své vyhledávání můžete upřesnit o další kritéria důležitá pro vaše rozhodnutí, jako je vzdálenost ke konkrétnímu typu vozovky, bonita půdy, sklonitost parcely, ale i parametry jako kupní síla a hustota zalidnění. Pojďme si ukázat, jak na to.

Jak vyhledávat v územních plánech?

Územní plán je často zmiňovaný důležitý dokument, o kterém je nejčastěji na veřejnosti slyšet, když se investoři, podnikatelé nebo spekulanti snaží o to, aby na některých pozemcích mohli uskutečnit svůj záměr a vybudovat cokoliv od dálnice až po knihovnu. Územní plán totiž ve zkratce definuje, na kterých pozemcích je možné novou nemovitost vybudovat a na kterých nikoliv, a je tak klíčem k výběru vhodné lokality pro projekt.

Každá obec je povinna vydat svůj územní plán a následně jej zveřejnit elektronicky na webových stránkách obce. Územní plány obcí ČR je také možné dohledat na Portálu územního plánování. Vzhledem k neexistenci jednotné metodiky je však jakákoli analýza celkového územního plánu velmi komplikovanou a neefektivní aktivitou. Subjekty byly dosud odkázány na stahování plánů v jednotlivých pdf dle obcí, což ztěžuje porovnávání lokalit napříč obcemi.

Naštěstí mají všechny způsoby provedení společné prvky – grafickou a textovou část, kterou jsme sjednotili díky projektu Moře půdy, a následně dostali na platformu CleverMaps. Vy tak nyní na platformě CleverMaps Studio můžete vyhledat svou parcelu pouze z části územního plánu návrh a rezerva, tzn. ze všech dostupných parcel všech obcí.

Jak vyhledávat v digitálních územních plánech efektivně?

Tým CleverMaps se rozhodl využít své expertizy a nabídnout na trh produkt, který zmíněné problémy adresuje a ulehčuje uživatelům hledání v územních plánech. Grafickou část územních plánů na platformě CleverMaps Studio můžete zobrazit jako přehlednou datovou vrstvu napříč celou Českou republikou a filtrovat pozemky nejen dle ploch územního plánu, ale také dle druhu, velikosti a dalších volitelných atributů. 

Tímto způsobem se nejen limitují problémy s rozdílným zobrazením typologicky stejných ploch, ale odpadají také starosti s hranicemi obcí, hledáním jednotlivých územních plánů, nebo ukládáním výsledků hledání. Řekněme, že jste vhodnou parcelu podle základních atributů vyfiltrovali. Je ale opravdu vhodná pro váš záměr? V tuto chvíli budete kromě územního plánu potřebovat i další prostorová data jako např. počet obyvatel nebo dopravní dostupnost. Ty si snadno zobrazíte v další vrstvě v CleverMaps Studio. Pojďme si to ukázat na příkladu.

Jak se snadno hledá ideální místo pro byznysový záměr?

Představme si například firmu zabývající se stavbou fotovoltaických elektráren. Pro umístění solárních panelů do krajiny musí tato společnost nalézt nejen plochy, na kterých je taková výstavba povolená, ale i plochy splňující další požadavky jako maximální vzdálenost k nejbližšímu přípojnému bodu, počet vedení na ploše, nebo její sklonitost a orientace. V ideálním případě pak bude uživatel chtít exportovat také parcely, které vybrané plochy pokrývají, a samozřejmě, čím méně parcel k výkupu, tím lépe.

Po otevření projektu v CleverMaps Studio se rovnou zobrazí parcely katastru nemovitostí a jejich využití dle územního plánu (viz Obr. 1).

Parcely vizualizované dle typu územního plánu
Obr. 1 Parcely vizualizované dle typu územního plánu

Pro získání potenciálně zajímavých parcel v této oblasti postačí na dashboardu filtrovat pozemky dle typu vhodného k výstavbě (v tomto případě se vybírají ty v kategorii výroba a průmysl). Aplikace následně nabízí definici dalších parametrů, např. výběr pozemků s určitou sklonitostí, orientací, nebo dle typu parcely. Díky kombinaci územních plánů s daty o reliéfu, katastru nemovitostí nebo bonitě půdy jsou po třech kliknutích vybrány zajímavé parcely a v dalším kroku lze exportovat seznam jejich vlastníků (Obr. 2). A to vše bez nutnosti překlikávat mezi datovými zdroji a znalosti specializovaných softwarů nebo dat.

Výsledek analýzy územního plánu v CleverMaps Studio
Obr. 2 Výsledek analýzy územního plánu v CleverMaps Studio

Jak najít vhodnou parcelu na pár kliknutí?

Srovnáme-li přístup CleverMaps s jinými nástroji určenými k hledání lokalit k výstavbě, hlavní benefit je zřetelný – díky zkušenostem s prostorovými daty a datovým partnerům je možné data územních plánů obohatit o další důležité informace o lokalitě a mnohonásobně tak zvýšit jejich hodnotu.

Můžete pracovat se socioekonomickými daty a analyzovat vzdálenosti k občanské vybavenosti, ale také například s určitými daty katastru nemovitostí, nebo ČÚZK (Český úřad zeměměřický a katastrální). Možnost omezit svou analýzu hned na začátku například pouze na místa s nízkým počtem obyvatel na jeden supermarket, může ušetřit expanzním manažerům velké množství času. Obrovskou výhodou je také rychlé přepínání vizualizace mezi územními plány, katastrem nemovitostí, nebo administrativními jednotkami.

Vytipovat lokalitu je jedna věc, prostoročasová analýza druhá. Lokalita se socioekonomickými nebo fyzickogeografickými parametry je na platformě CleverMaps otázkou pouze několika kliknutí. 

Najděte lokalitu pro svou investici chytře